Greek versionEnglish version
School of English LOGO

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

School of English LOGO

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

School of English slide 0
School of English slide 1
School of English slide 2
School of English slide 3
School of English slide 4
School of English slide 5
School of English slide 6
School of English slide 7
School of English slide 8
School of English slide 0
School of English slide 1
School of English slide 2
School of English slide 3
School of English slide 4
School of English slide 5
School of English slide 6
School of English slide 7
School of English slide 8

Προσωπικό Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Προσωπικό Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πουλάκη Μαρία

Επίκουρη Καθηγήτρια - Τομέας Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού

305 | +30 2310 997394 | mariapoulaki@enl.auth.gr
Ώρες συνεργασίας: ΤΡ 16:00-17:30 (Online, by appointment) | ΠΑ 13:00-13:30 (Onsite/Online, by appointment)

Η Μαρία Πουλάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει διεπιστημονικό υπόβαθρο σε σπουδές Ψυχολογίας (πτυχίο και μεταπτυχιακό, Πάντειο πανεπιστήμιο) και Κινηματογράφου, Μέσων και Πολιτισμού (διδακτορας του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ).
Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στην σύνδεση ψυχολογίας, φαινομενολογίας, γνωσιακής και αισθητικής θεωρίας με τον κινηματογράφο και την κινούμενη εικόνα. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε αυτά τα πεδία καθώς και με θέμα την αφηγηματική πολυπλοκότητα και τις σύνθετες αφηγηματικές μορφές στον κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας του Before or Beyond Narrative (Rozenberg publishers, 2011) και συνεπιμελήτρια των τόμων Compact Cinematics: The moving image in the age of bit-sized media (Bloomsbury 2017, με την Pepita Hesselberth) και Narrative Complexity: Cognition, embodiment, evolution (University of Nebraska Press 2019, με την Marina Grishakova). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές όπως τα Screen, Projections, New Review of Film and Television Studies, Cinema & Cie, Empedocles, Gestalt Theory, NECSUS, Film-Philosophy, καθώς και κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους μεταξύ των οποίων οι Puzzling Stories: The aesthetic appeal of cognitive challenge in literature, film and television (Steven Willemsen & Miklos Kiss (Eds.), Berghahn Books), Narrating Complexity (Richard Walsh and Susan Stepney (Eds.), Springer), Ubiquitous Computing, Complexity, and Culture (Ekman et al (Eds.), Routledge), Hollywood Puzzle Films (Warren Buckland (Ed.), Routledge).
Έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και προσκληθεί ως κεντρική ομιλήτρια το 2019 στο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας έρευνας σεναρίου Screenwriting Research Network (SRN).  Έχει επίσης διατελέσει κριτής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Leiden για δύο έτη, και έχει συνεργαστεί με το British Film Institute (BFI) καθώς και με διεθνείς ακαδημαϊκούς οίκους και εθνικά ιδρύματα ερευνών ως αξιολογήτρια εκδοτικών και ερευνητικών προτάσεων. Από το 2011 έως το 2013 κατείχε θέση λέκτορα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ολλανδίας (University of Amsterdam, Amsterdam University College, University of Applied Sciences Utrecht), ενώ από το 2013 έως το 2021 είχε θέση επίκουρης καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Surrey, στο Ηνωμενο Βασίλειο (πρόγραμμα Κινηματογράφου και πρόγραμμα Ψηφιακών Μέσων και Τεχνών).

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΑΚ. ΕΤΟΣ 2023-2024)

ΕξάμηνοΚωδικόςΤίτλοςΤμήμαΗμέραΑπόΈωςΑίθουσα
Χειμερινό Λογ5-127 Εργαστήριο Κριτικού Λόγου: Πεζός Λόγος b Τρίτη 13:30 16:00 112 π.κ.
Χειμερινό Λογ7-388 Αφήγηση στον Αμερικανικό Κινηματογράφο και Πολιτισμό Δευτέρα 18:30 21:00 107
Εαρινό Ερ1-220 Μεθοδολογία Έρευνας a Πέμπτη 18:30 21:00 01 ν.π.
Εαρινό Λογ 542 Θέματα Κινηματογράφου Παρασκευή 10:00 13:00 308 πατ.