Το μάθημα εξετάζει διάφορες μορφές κειμενικής αυτό-αναπαράστασης (αυτοβιογραφίες, ημερολόγια, επιστολές) από τα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα ως σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αυτοβιογραφικά κείμενα του δέκατου έβδομου αιώνα καθώς ήταν σε αυτή την περίοδο που αυτού του είδους τα κείμενα έγιναν δημοφιλή. Εξετάζουμε τους ιστορικούς, πολιτισμικούς, και ιδεολογικούς λόγους που εξηγούν αυτή την πληθώρα αυτοβιογραφικών κειμένων και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε αυτές τις αυτό-αναπαραστάσεις και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν. Ακολουθούμε παρόμοια μέθοδο ερμηνείας στη μελέτη κειμένων από το δέκατο όγδοο, δέκατο ένατο και εικοστό αιώνα, και καταλήγουμε με μία σύντομη ματιά σε σύγχρονες μορφές αυτό-αναπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ.). Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα πρέπει επίσης να μελετήσουν επιλεγμένα θεωρητικά κείμενα που σχετίζονται με την «κατασκευή» του εαυτού και την αυτοβιογραφική γραφή.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα:
κατανοήσουν το ιστορικό/πολιτισμικό περιβάλλον των διάφορων αυτοβιογραφικών κειμένων, και πώς τα τελευταία μεταμορφώνουν και αντιστέκονται σε αυτά τα περιβάλλοντα.
κατανοήσουν πώς το φύλο, η ιδεολογία, η κοινωνική τάξη και η θρησκεία των συγγραφέων διαμορφώνουν τις αυτό-αναπαραστάσεις τους.
εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους ο εαυτός παρουσιάζεται και διαμορφώνεται μέσα από διαφορετικές λογοτεχνικές και αφηγηματικές μορφές, θα διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία, και θα συνειδητοποιήσουν τις εντάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην επινόηση και την αποκάλυψη του εαυτού μέσα σε ένα κείμενο.
αποκτήσουν γνώση των βασικών θεωριών αναφορικά με την αυτοβιογραφική γραφή και την «κατασκευή» του εαυτού.
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση θα βασιστεί σε προαιρετικές παρουσιάσεις μέσα στην τάξη και στις τελικές εξετάσεις.