Η Θεατρική Ομάδα του Αγγλικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ‘BALD THEATRE’ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1984 από τους καθηγητές θεατρολογίας και τους φοιτητές του Τμήματος. Έχει μόνιμη παρουσία επί 27 χρόνια στα θεατρικά δρώμενα του ΑΠΘ, με πλήθος παραστάσεών του να έχουν ανέβει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στο πλαίσιο φεστιβάλ και άλλων καλλιτεχνικών συναντήσεων. Έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και συγγραφείς, αλλά και έχει αποτελέσει εφαλτήριο για ανθρώπους που σήμερα ασχολούνται επαγγελματικά & διακρίνονται στο χώρο είτε ως ηθοποιοί, ως παραγωγοί, ως συγγραφείς κ.ά. Μέλη του είναι φοιτητές/τριες του Τμήματος, αλλά και άλλων Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου.
Η Ομάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1985 με πέντε μονόπρακτα από το αμερικάνικο πειραματικό θέατρο της γενιάς του ’60 και έκτοτε έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε όλα τα θεατρικά είδη, περνώντας από το μελόδραμα, την κωμωδία, τη φάρσα, και φθάνοντας μέχρι την τραγωδία και το χορόδραμα. Σε όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα έχει παρουσιάσει πάνω από 50 διαφορετικές παραγωγές.
Ενδεικτικά, η Ομάδα έχει εκπροσωπήσει το Α.Π.Θ. και στις δυο Πολιτιστικές Πανεπιστημιάδες της Αθήνας (1990 και 1992). Υπήρξε επίσης το μοναδικό ελληνικό θεατρικό σχήμα που συμμετείχε στην Anteprima Teatro στο Τορίνο της Ιταλίας το Μάιο του 1992 και στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών των Χωρών της Μεσογείου τον Νοέμβριο του 1992 στη Valencia της Ισπανίας, εκπροσωπώντας το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τον Απρίλιο του 1998 εκπροσώπησε το Α.Π.Θ. στο Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Amsterdam της Ολλανδίας. Έλαβε επίσης μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ομάδων το 1997, που είχε διεξαχθεί στα πλαίσια της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής πρωτεύουσας 1997, σε όλες τις Φοιτητικές Εβδομάδες που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. 1998-2010, σε θεατρικά φεστιβάλ φοιτητικών ομάδων που διοργάνωσαν τα ΔΗΠΕΘΕ Πατρών & Σερρών καθώς και στη Διεθνή Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας το 2003.
To 2011-12, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Charles Dickens, η ομάδα δούλεψε πειραματικά πάνω στα θέματα του μυθιστορήματός του Μια Ιστορία δύο πόλεων, οργάνωσε βιωματικά εργαστήρια για μαθητές γυμνασίου και παρουσίασε διασκευή του έργου αυτού στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς της Οδού Χηλής και στην Πανεσπιστημιάδα Θεάτρου στις Σέρρες. Υλικό από το εργαστήρι, τις πρόβες, την παράσταση, καθώς και δείγματα δημιουργικής γραφής των φοιτητών/τριών έχουν αναρτηθεί στο blog μας: ‘Experimenting with Dickens’s A Tale of Two Cities’ (https://balddickens2012.blogspot.gr/), το οποίο τον Ιούνιο του 2012 τιμήθηκε με τη Σφραγίδα Καλής Πρακτικής από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόσφατα η ομάδα (που από το 2022 λειτουργεί από τρεις απόφοιτες του Τμήματος, την Βασιλική Βασίλογλου, Φωτεινή Τσακίρη και Ελένη Χριστίνα Γεωργιάδου), οργάνωσε τις εξής πρωτοβουλίες, δρώντας και αντιδρώντας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
2022
κα(μια) ανάσα λιγότερη / Θεατρικό Δρώμενο – συμμετοχή στο TedxAuth
Ένα πειραματικό εγχείρημα, εμπνευσμένο εξ ’ολοκλήρου από την τραγωδία των γυναικοκτονιών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της φοιτητικής (και όχι μόνο) κοινότητας πάνω σε ένα θέμα που πλήττει την κοινωνία μας τώρα περισσότερο από ποτέ. Στο επίκεντρο της ιστορίας μία νεαρή κοπέλα που ασφυκτιά σε μία τοξική σχέση και καταλήγει να γίνεται ένα ακόμη θύμα χωρίς πνοή.
Act to React/ Καλλιτεχνική Εκδήλωση
Σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Εθελοντών και Φοιτητικών Δράσεων ΑΠΘ διοργανώθηκε εκδήλωση για τις Γυναικοκτονίες, την Αναπηρία και την Ψυχική Υγεία. Στο πλαίσιο της παρουσιάστηκαν θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, απαγγελίες ποιημάτων, και δραματοποιημένες αφηγήσεις από μέλη της ομάδας μας αλλά και από άλλα αυτόνομα καλλιτεχνικά σύνολα από όλη την Ελλάδα.
2023
Απόπειρες/ Θεατρική Παράσταση
Πρόκειται για 17 ''Απόπειρες'' σεναρίου του Martin Crimp. Απόπειρες να περιγράψει την Άννα; Απόπειρες να την καταστρέψει; Η μήπως απόπειρες να αυτοκαταστραφεί;
'Αννα. Αννούλα. Αννίτα. Άνυα. Ανούσκα. Ακόμα και το όνομά μου αλλάζει, παίρνει διάφορες μορφές. Όπως και εγώ η ίδια. Είμαι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Είμαι μια σταρ. Είμαι δολοφόνος και αυτοκίνητο. Α brand new car. Eίμαι κόρη, διεθνής τρομοκράτης και αρπαχτικό. Είμαι όλα αυτά και τίποτα ταυτόχρονα. Είμαι όλα όσα εσείς θέλετε να είμαι.'
Ακολουθήστε μας στο Instagram: @baldtheatre.