16th International Conference
GREEK APPLIED LINGUISTICS ASSOCIATION
on
“Migration and Language Education”
Thessaloniki, Greece, 6-8 October 2017
Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενθάρρυνση σχεδίων που στηρίζουν την κοινωνική ένταξη (κυρίως των προσφύγων και των μεταναστών), καθώς και στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Απώτερος στόχος είναι να αποφέρουν θετικά άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της Βασικής Σύμπραξης 2 (ΚΑ2) υλοποιούνται τα προγράμματα XENIOS ZEUS και S.U.C.RE. που παρουσιάζονται στο 16ο Συνέδριο της ΕΕΕΓ. Το πρόγραμμα XENIOS ZEUS, με τίτλο Διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μέσω της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πλαισίων για παιδιά και ενήλικες-Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults και συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνεται σε παιδιά και νεαρούς νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο μια φιλόξενη και φιλική πρώτη γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη (με την πόλη να λειτουργεί ως παράδειγμα για κάθε πόλη) και παράλληλα την ευαισθητοποίηση και μύηση των παιδιών στην ελληνική κουλτούρα και γλώσσα. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε από τους πανεπιστημιακούς εταίρους του προγράμματος στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης –υλικό για παιδιά 6-15 χρονών– και Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας –υλικό για νέους 18+) καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Παιδαγωγική Σχολή –υλικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας), Οδηγός Καλωσορίσματος και Εκπαιδευτικό και Επιμορφωτικό Υλικό, προκειμένου να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε παιδιά πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.
Άλλο πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ στο ΑΠΘ και παρουσιάζεται στο συνέδριο είναι το Πρόγραμμα S.U.C.RE. με συντονιστή το ΑΠΘ. Το S.U.C.RE. (Εκπαίδευση και υποστήριξη προσφύγων/μεταναστών μέσω των δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης- Supporting University Community pathways for REfugees-migrants) επικεντρώνεται στις διαδικασίες της γλωσσικής προετοιμασίας και του ελέγχου γνώσεων που απαιτούνται για την επιτυχή ένταξη των προσφύγων/μεταναστών, φοιτητών και καθηγητών, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών τους αναγκών μετά την ένταξή τους. Επιπροσθέτως, εστιάζει στην ψυχοκοινωνική ένταξη των προσφύγων/μεταναστών, παράλληλα με την υποστήριξή τους σε θέματα υγείας και δικαίου κατά την είσοδό τους ή/και παραμονή τους στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής. Το Πρόγραμμα έχει κεντρικό στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλα από εκπαιδευτές και ανώτατα ιδρύματα για τους παραπάνω σκοπούς.
Σούλα Μητακίδου
Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΑΠΘ
Επιστημονικά Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα XENIOS ZEUS στο ΑΠΘ