ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο της επιστημονικής κοινότητας και αν ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του COVID-19

The Literary Encyclopedia. Visit Here.

Η Literary Encyclopedia είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο και ενημερωμένο πληροφοριακό έργο για τη λογοτεχνική και πολιτιστική ιστορία.

Cambridge University Press: Cambridge Core Collection.

700 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων καθώς και ηλεκτρονικά περιοδικά από τη συλλογή "Cambridge Core" είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Μαΐου.

Elsevier ebooks via ProQuest Ebook Central and EBSCO host.

Παρέχει πρόσβαση σε όλη τη συλλογή των ηλεκτρονικών βιβλίων που διαθέτει μέσω της ProQuest Ebook Central και της EBSCO host μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Emerald ebooks via ProQuest Ebook Central.

Παρέχει πρόσβαση σε όλη τη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων που διαθέτει μέσω της ProQuest Ebook Central.

Oxford University Press: Epigeum.

Προσφέρει μέσω των συνεργατών του στο Epigeum, που αποτελεί μέρος του Oxford University Press, τα μαθήματά τους για την Online Διδασκαλία ελεύθερα διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Μαΐου προκειμένου να βοηθήσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν την εξ αποστάσεως μάθηση για πρώτη φορά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε εδώ.

Project MUSE. Visit Here.

Προσφέρει τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους εκδότες του, να περέχουν το περιεχόμενό τους δωρεάν μέσω της πλατφόρμας του. Ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους που προσφέρουν δωρεάν τα ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά τους είναι οι παρακάτω:
 • Ohio State University Press (all books and journals)
 • University of Nebraska Press (all books and journals)
 • University of North Carolina Press (all books)
 • Temple University Press (all books)
 • Vanderbilt University Press (selected books)
Το Project MUSE θα ανακοινώσει επιπλέον συμμετέχοντες και θα ενημερώνει συνεχώς τη λίστα των εκδοτών που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του Project MUSE που είναι ελεύθερο δωρεάν θα βρείτε εδώ.

SAGE Publishing: Resources to help you transition to teaching online.

MIT Press Books: Visit Here.

Παρέχει πρόσβαση στη συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων που διαθέτει έως την 31η Μαΐου 2020. Θεματικές κατηγορίες που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συλλογή και αφορούν τις σπουδές του Τμήματος είναι οι παρακάτω: Εκπαίδευση, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Γλωσσολογία, Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστημές.

Gale eBooks: Visit Here.

Περιλαμβάνει 12 βιβλία σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία και την οργάνωση online μαθημάτων. Ενδέχεται να ζητηθεί από τους χρήστες να εισαγάγουν έναν κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός πρόσβασης για όλους είναι "open".

The Internet Archive. Visit Here.

Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης της. Η συλλογή με το όνομα National Emergency Library (Εθνική Βιβλιοθήκη έκτακτης ανάγκης) δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όλους τους εγκλωβισμένους λόγω καραντίνας.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΤΟΥ HEAL-LINK

Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των ηλεκτρονικών πηγών (βιβλία, περιοδικά, άρθρα, διδακτορικές διατριβές, κ.α.) που είναι διαθέσιμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) μπορεί να γίνει :

 • είτε χρησιμοποιώντας υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΑΠΘ,
 • είτε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία εικονικού δικτύου (VPN) μέσω της οποίας αναγνωρίζεστε ως χρήστες του ΑΠΘ όπου κι αν βρίσκεστε,
 • είτε με απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΣΕΑΒ/HEAL-Link μέσω shibboleth με χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.

Yπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network - VPN)

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναγνωρίζονται (με βάση τη δικτυακή διεύθυνση IP του υπολογιστή τους) ως προερχόμενοι από το ΑΠΘ, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε όσες υπηρεσίες εξαρτώνται από αυτή την αναγνώριση, όπως για παράδειγμα είναι η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές (περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων).
Προϋποθέσεις:
- Να έχετε ενεργό ιδρυματικό λογαριασμό.
- Να έχετε οποιαδήποτε σύνδεση Internet στο χώρο όπου βρίσκεστε.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ στην παρακάτω διεύθυνση: https://it.auth.gr/el/netAccess/VPN.

Απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΣΕΑΒ/HEAL-Link μέσω shibboleth.

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναγνωρίζονται χρησιμοποιώντας τον ιδρυματικό τους λογαριασμό. Οι εκδότες/πάροχοι που συμμετέχουν και υποστηρίζουν την πρόσβαση μέσω shibboleth, αναφέρονται στον ιστότοπο του HEAL-LinK (Υπηρεσίες / Υποδομή ΑΑΙ / Συμμετέχοντες/ Εκδότες/Πάροχοι) μαζί με σύντομες οδηγίες για τη χρήση της υπηρεσίας ανάλογα με τον κάθε εκδότη/πάροχο.

Οδηγίες για τη δημιουργία λογαριασμού στην ProQuest Ebook Central

Ειδικότερα, για τα ηλεκτρονικά βιβλία που είναι διαθέσιμα μέσω της ProQuest Ebook Central υπάρχει η δυνατότητα, δημιουργώντας λογαριασμό από κάποιον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο του ΑΠΘ, να μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο των ηλεκτρονικών βιβλίων, όπου κι αν βρίσκεστε, και χωρίς να χρησιμοποιείτε την πρόσβαση εικονικού δικτύου (VPN).

 • Βήμα 1ο
  Από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αναζήτηση Πληροφοριών στις Πηγές του Α.Π.Θ. / Βιβλία / Ηλεκτρονικά , επιλέγετε το σύνδεσμο της Proquest Ebook Central.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού στην Proquest Ebook Central πρέπει να γίνει από υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο του Πανεπιστημίου!
 • Βήμα 2ο
  Επιλέγετε "Sign In" (επάνω δεξιά).
 • Βήμα 3ο
  Επιλέγετε "Create Account" και συμπληρώνετε τα πεδία που σας ζητάει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και email μη ακαδημαϊκό. Επιλέγετε επίσης το κουτάκι που γράφει “I agree to ProQuest's Privacy Policy and Terms of Service” και κάνετε κλικ στο "Create Account".
 • Βήμα 4ο
  Με αυτόν το λογαριασμό μπορείτε να βλέπετε από υπολογιστή εκτός πανεπιστημίου τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτής της υπηρεσίας. Από το βιβλίο που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε download ή να εκτυπώσετε τον αριθμό σελίδων που αναφέρει στην αρχική του σελίδα. Όταν έχετε διαβάσει, εκτυπώσει κλπ. τις σελίδες που χρειάζεστε, επιλέγετε "Sign Out" (επάνω δεξιά).

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΗΓΩΝ

Πριν ξεκινήσετε την έρευνά σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος της έρευνάς σας, τι ακριβώς ψάχνετε, σε ποιό τύπο υλικού είναι πιθανό να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε (πληροφοριακό έργο, βιβλίο, άρθρο επιστημονικού περιοδικού, πρακτικά συνεδρίου, μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή, εφημερίδα ή άλλη πηγή τρέχουσας πληροφόρισης, πρότυπο, οπτικοακουστικό υλικό) και ποια εργαλεία έχετε στη διάθεσή σας.

Αναρωτηθείτε:

 • Ποιά είναι η πληροφοριακή σας ανάγκη; Τι ακριβώς ψάχνετε;
 • Σε ποιο τύπο υλικού είναι πιθανό να βρείτε αυτό που ψάχνετε;
 • Σε ποια εργαλεία, που έχετε στη διάθεσή σας, είναι πιθανό να βρείτε το είδος ή τα είδη των πηγών που σας ενδιαφέρουν;

Παράδειγμα

Τι θέλετε να βρείτε για τον Isaac Asimov;
 1. τη βιογραφία του
 2. βιβλιογραφία των έργων που έχει γράψει
 3. κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που έγραψε και θέλετε να το διαβάσετε
 4. κριτική για κάποιο συγκεκριμένο έργο του
 5. κριτική για το συγγραφέα και τη συνολική προσφορά του
 6. βιβλία του που ανήκουν στην κατηγορία Science Fiction Subgenres: Alternative History / Parallel Worlds

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό της βιβλιοθήκης για τους τύπους υλικού και τα είδη των πληροφοριακών πηγών.

Ξεκινήστε την έρευνά σας χρησιμοποιώντας τα εργαλεία έρευνας που διαθέτει η Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. διότι:
 • περιλαμβάνουν έγκυρες και αξιόπιστες πηγές,
 • συγκεντρώνουν πολλές πηγές σ' ένα εργαλείο έρευνας,
 • οι περισσότερες διαθέτουν το πλήρες κείμενο των πηγών που περιλαμβάνουν.

Αναζητηση στην Ενοποιημενη Μηχανη Αναζητησης του Α.Π.Θ.

( https://search.lib.auth.gr)

Αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αναζήτηση πληροφοριών στις πηγές που διαθέτει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο βιβλία (έντυπα και ηλεκτρονικά), είκοσι πέντε χιλιάδες ξενόγλωσσα περιοδικά πλήρους κειμένου, ένα μέρος των έντυπων περιοδικών του Α.Π.Θ., διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες των μελών του Α.Π.Θ, δημοσιεύσεις των μελών του Α.Π.Θ., ψηφιοποιημένο υλικό από τις σπάνιες συλλογές της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., ηλεκτρονικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης που εκδίδονται από φορείς του Α.Π.Θ., συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς του Α.Π.Θ.

Η Ενοποιήμενη Μηχανή Αναζήτησης του Α.Π.Θ. σας δίνει τη δανατότητα να κάνενετε την έρευνά σας σε δύο καρτέλες. Στην καρτέλα "Κατάλογος" και στην καρτέλα "Αρθρα Περιοδικά".

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Στην καρτέλα αυτή ψάχνετε όλα τα έντυπα και κάποια από τα ηλεκτρονικά βιβλία του Α.Π.Θ., ένα μέρος των έντυπων περιοδικών, τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες των μελών του Α.Π.Θ, τις δημοσιεύσεις των μελών του Α.Π.Θ., το ψηφιοποιημένο υλικό από τις σπάνιες συλλογές της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., τα ηλεκτρονικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης που εκδίδονται από φορείς του Α.Π.Θ., τα συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς του Α.Π.Θ.
ΑΡΘΡΑ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ Στην καρτέλα αυτή ψάχνετε το σύνολο των συνδρομών των ηλεκτρονικών πηγών της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. και του HEAL-Link. Περιλαμβάνει κυρίως άρθρα ηλεκτρονικών περιοδικών και εφημερίδων, ηλεκτρονικά βιβλία που δεν εμφανίζονται στην καρτέλα "Κατάλογος", διδακτορικές διατριβές και πρακτικά συνεδρίων και γενικά όλα τα είδη των ηλεκτρονικών πηγών.

Στην αρχική οθόνη της μηχανής αναζήτησης μερικές από τις σημαντικότερες επιλογές είναι οι παρακάτω:

 1. Κατάλογος
 2. Άρθρα, Περιοδικά
 3. Σύνθετη Αναζήτηση
 4. Είσοδος: χρησιμοποιώντας τον αριθμό της ακαδημαϊκής σας ταυτότητας ή της κάρτας βιβλιοθήκης και τον κωδικό που δηλώσατε όταν ενεργοποιήσατε τον λογαριασμό σας στη βιβλιοθήκη, μπορείτε να συνδεθείτε στις προσωποιημένες υπηρεσίες της μηχανής αναζήτησης. Εκεί μπορείτε να δείτε τεκμήρια που έχετε δανειστεί, κρατήσεις βιβλίων που έχετε κάνει, πρόστιμα που τυχόν έχετε, αποθηκευμένα τεκμήρια στις λίστες που έχετε δημιουργήσει κ.α.
 5. Δεσμευμένα για μαθήματα: περιλαμβάνει τις λίστες με τα on reserve βιβλία για τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
 6. Συμβουλές Αναζήτησης: περιλαμβάνουν όλα τα σύμβολα και τους τελεστές που είναι διαθέσιμοι ώστε να μπορείτε να κάνετε πιο σύνθετες και ακριβείς αναζητήσεις.
 7. Οδηγός Χρήσης: αναλυτικό οδηγό χρήσης της ενιαίας μηχανής αναζήτησης.

AUTh search engine initial screen

Συμβουλες Ερευνας

 1. Επειδή προς το παρόν οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου παραμένουν κλειστές και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο έντυπο υλικό, μπορείτε να περιορίζετε την έρευνά σας μόνο στις ηλεκτρονικές πηγές του Πανεπιστημίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο στη "Σύνθετη Αναζήτηση".
 2. Αν ψάχνετε ηλεκτρονικά βιβλία, θα πρέπει να κάνετε αναζήτηση και στις δύο καρτέλες της Ενοποιημένης Μηχανής Αναζήτησης του Α.Π.Θ.
 3. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν έχουμε συνδρομή σε κάποιο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό περιοδικό ή αν είναι διαθέσιμο το πλήρες κείμενο ενός συγκεκριμένου άρθρου περιοδικού, θα πρέπει να κάνετε την αναζήτησή σας στον Αλφαβητικό Κατάλογο Ηλεκτρονικών Περιοδικών - eJournal Portal. Για να βεβαιωθείτε αν είναι διαθέσιμο το άρθρο που ψάχνετε, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε το περιοδικό, τον τόμο και το τεύχος που σας ενδιαφέρουν. Η μηχανή αναζήτησης Summon (καρτέλα "Άρθρα / Περιοδικά") δεν εμφανίζει εγγραφές ηλεκτρονικών περιοδικών αλλά μόνο τα άρθρα τους. Επίσης, μπορεί κάποιο άρθρο να μην ανακτηθεί από τη μηχανή αναζήτησης Summon ενώ είναι διαθέσιμο.
 4. Αν το περιοδικό ή το άρθρο περιοδικού που ψάχνετε είναι παλιό (πριν από το 1990) και δεν μπορέσατε να το εντοπίσετε στις ηλεκτρονικές συνδρομές του Πανεπιστημίου, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή ή σε κάποιο ψηφιοποιημένο αρχείο περιοδικών. Για έντυπα περιοδικά που διαθέτει το Πανεπιστήμιο μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στον "Κατάλογο" της Ενοποιημένης Μηχανής Αναζήτησης του Α.Π.Θ. ή στον Κατάλογο Περιοδικών της Θεματικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Για να εντοπίσετε αρχεία ψηφιοποιημένων περιοδικών μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνάς σας χρησιμοποιώντας πηγές που έχουμε συγκεντρώσει για εσάς στο ιστότοπο της βιβλιοθήκης του Τμήματος Αγγλικής στις παρακάτω ενότητες:
  - Αναζήτηση Πληροφοριών στις Πηγές του Α.Π.Θ. / Ψηφιακές Συλλογές
  - Θεματικής Πύλη / Ελληνικός Πολιτισμός
 5. Αν θέλετε να εντοπίσετε άρθρα επιστημονικών περιοδικών πάνω σ' ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνά σας από την καρτέλα "Άρθρα / Περιοδικά" της Ενοποιημένης Μηχανής Αναζήτησης του Α.Π.Θ.
 6. Αν τα αποτελέσματα που πήρατε από την έρευνα που κάνατε στην Ενοποιημένη Μηχανή Αναζήτησης του Α.Π.Θ. δε σας καλύπτουν, είτε γιατί δε βρήκατε αυτό που ψάχνατε είτε γιατί δεν αρκούν για τις ανάγκες της έρευνάς σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα εργαλεία που είναι διαθέσιμα από τη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. Παρόλο που γίνεται συνεχής και συστηματική προσπάθεια η Ενιαία Μηχανή Αναζήτησης του Α.Π.Θ. να περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού που είναι αγορασμένο και διαθέσιμο αλλά και πολλές πηγές ελεύθερης και ανοιχτής πρόσβασης, λόγω διαφόρων παραγόντων και τεχνικών προβλημάτων, δυστυχώς ανά περιόδους υπάρχουν κάποια κενά. Επιπρόσθετα, επειδή λόγω της πανδημίας του COVID-19 πολλοί εκδότες και διαθέτες παρέχουν μέρος των συλλογών τους δωρεάν για σύντομο χρονικό διάστημα, οι πηγές αυτές μπορούν να εντοπιστούν μόνο από τις βάσεις ή τα εργαλεία που διαθέτουν οι ίδιοι και όχι από την Ενιαία Μηχανή Αναζήτησης του Α.Π.Θ. Γι' αυτό σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά τα υπόλοιπα εργαλεία έρευνας που είναι διαθέσιμα. Για να σας διευκολύνουμε έχουμε συγκεντρώσει τις πηγές και τα εργαλεία που περιλαμβάνουν υλικό σχετικό με τις σπουδές του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης του Τμήματος στην ενότητα Αναζήτηση Πληροφοριών στις Πηγές του Α.Π.Θ.

Πηγες και Εργαλεια Ερευνας διαθεσιμα στη Βιβλιοθηκη του Α.Π.Θ

Στην ενότητα Αναζήτηση Πληροφοριών στις Πηγές του Α.Π.Θ. του ιστότοπου της βιβλιοθήκης του Τμήματος Αγγλικής βρίσκονται συγκεντρωμένες οι πηγές και τα εργαλεία έρευνας που είναι διαθέσιμα και αφορούν τις σπουδές του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, οργανωμένα ανά τύπο υλικού (βιβλία, περιοδικά, άρθρα περιοδικών, αρχεία εφημερίδων, ερευτήρια παραπομπών, διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές, ψηφιακές συλλογές, πληροφοριακές πηγές, κ.α.) και με βάση τη μορφή τους (έντυπη ή ηλεκτρονική). Έτσι ανάλογα με το είδος της πληροφοριακής σας ανάγκης και το σκοπό και το στόχο της έρευνάς σας, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το κατάλληλο ή τα κατάλληλα εργαλεία.

Στην ενότητα Θεματική Πύλη του ιστότοπου της βιβλιοθήκης του Τμήματος Αγγλικής βρίσκονται συγκεντρωμένες σε θεματικές κατηγορίες πηγές που διαθέτει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου αλλά και άλλες αξιόλογες πηγές ανοιχτού και ελεύθερου περιεχομένου.

Στην κατηγορία Πληροφοριακές Πηγές: Λεξικά, Εγκυκλοπαίδειες...κ.ά. της Θεματικής Πύλης του ιστότοπου της βιβλιοθήκης του Τμήματος Αγγλικής βρίσκονται συγκεντρωμένες πληροφοριακές πηγές όπως εγκυκλοπαίδειες, γενικές και ειδικές, λεξικά, γλωσσικά και ειδικά, βιογραφικές πηγές, εγχειρίδια και οδηγοί, βιβλιογραφίες και άλλα.
Για να εντοπίσετε πληροφοριακές πηγές, μπορείτε επίσης να κάνετε σύνθετη αναζήτηση στην καρτέλα "Κατάλογος" της Ενιαίας Μηχανής Αναζήτησης του Α.Π.Θ. και να επιλέξετε "Συλλογή: Πληροφοριακά" ή να κάνετε σύνθετη αναζήτηση στην καρτέλα "Αρθρα / Περιοδικά" και να επιλέξετε "Μορφή: Reference".

Πίσω στην Αρχή